dinsdag 29 oktober 2013

Recept: toast champignon

De storm heeft ons allemaal goed wakker geschud: de herfst is in het land. Heel erg vind ik dat eigenlijk niet. Het is geen zomer meer, maar met een extra pull heb ik daar nog niet zo veel last van. Bovendien is het erg leuk om buiten te gaan lopen door een tapijt van afgevallen, kleurrijke bladeren. Als de winter in het land zal zijn, zal ik het er veel moeilijker mee hebben. 

De herfst is het ideale seizoen voor champignons: één van mijn favoriete producten van het seizoen. In de supermarkt is er momenteel een grote variatie te vinden aan champignons. Ik kijk er al naar uit om ze allemaal, één voor één, te proeven. Hmm...
Deze middag gebruikte ik champignons voor een toast champignon. Want alle dagen een boterham: soms ben ik écht wel eens op zoek naar iets anders. En deze toast champignon is de ideale afwisseling op de boterham met kaas. 
Bovendien is het ook nog eens erg gezond. 



Bovendien heb ik voor dit recept mijn eerste 'How to-video' gemaakt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het best wel raar vond om mezelf te horen, dus ik vind het best wel spannend. Het is de bedoeling dat ik af en toe een korte video upload, waarin ik een basistechniek uit de keuken uitleg. En dat allemaal om jullie te helpen, lief hé van mij?
In dit eerste filmpje leg ik jullie uit hoe je op een correcte manier een champignon schoonmaakt. Het is namelijk erg belangrijk dat je dit niet met water doet. De champignon werkt namelijk als een spons, met als gevolg dat de champignons na hun douche niet meer zo lekker zouden smaken. En niet schoonmaken is uiteraard ook geen oplossing, tenzij je graag zand en aarde tussen je tanden hebt.



En eens de champignons verlost zijn van de aarde en het zand, kan je aan de slag:

Wat heb je nodig?

  • 250 gram champignons (je kiest zelf de soort, ik maak hier gebruik van kastanjechampignons, zorg er wel voor dat het verse zijn!)
  • 2 kleine sjalotten (fijngesneden)
  • 1 teentje look (fijngesneden)
  • Peper
  • Fleur de sel
  • Balsamico-crème
  • Verse peterselie (versnipperd)
  • Sneetje brood (dit rooster je net voor je de champignons er op schept)
  • Margarine om te bakken
Hoe maak je het?
  1. Maak de champignons schoon.
  2. Snijd de champignons in kwartjes.
  3. Smelt de margarine in de pan. Gebruik zeker genoeg, anders zullen de champignons aanbranden.
  4. Laat de margarine erg warm worden. Voeg de champignons toe. Roer even door.
  5. De margarine zal opgenomen worden door de champignons. Als alle margarine verdwenen is, voeg je nog wat toe.
  6. Voeg nadien de sjalotten en het teentje look toe. Laat even meestoven.
  7. Kruid met peper en fleur de sel. Voeg wat balsamico-creme toe.
  8. Voeg op het laatste moment de verse peterselie toe.
  9. Schep op het geroosterd brood.
  10. Smakelijk!
Ik bak eerst de champignons en voeg dan pas de look en de sjalotten toe, omdat deze anders zouden verbranden.


26 opmerkingen:

  1. Ik maak champignons eigenlijk altijd schoon door de aarde met een schone theedoek eraf te wrijven. Waarschijnlijk is jouw methode wat grondiger :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. om van te watertanden Céline..

    en een interessante video heb je er bij gemaakt..

    groeten

    BeantwoordenVerwijderen
  3. wat een geweldig leuke blog heb jij!
    Ideaal voor die dagen, (bijna elke dag) dat je inspiratie nodig hebt om iets klaar te maken.
    mmmm

    BeantwoordenVerwijderen
  4. hmmm ziet er heerlijk uit! Ik heb zo is beetje over je blog heen gekeken en er staan hele lekkere recepten op, ik ga er zeker een proberen (:

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een goed idee! Ik vind champignons echt super lekker, maar ik eet ze nooit op brood eigenlijk. Toch eens proberen.

    En, leuk filmpje!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh wat een super idee! Ik hou van champignons maar zo heb ik ze nog nooit gegeten x Jana

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk filmpje, Céline ! En lekker, maar da's altijd bij jou... !
    Lie(f)s.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ik vraag mij af wanneer jij je eigen kookprogramma op tv gaat krijgen, céline! :-))

    ik ben alvast een fan! :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Toast champion dat maak ik regelmatig want dat eten we hier graag, maar je borsteltje lijkt me handiger dan het mijne, ik ga daar eens naar kijken. Je filmpje is wel goed duidelijk, je ziet op de graniet liggen wat je er af wrijft.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik hou zelf niet zo van Champions maar het ziet er wel erg lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat leuk die video! Helaas houd ik niet van champignons, dus ik sla deze over. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Leuk! Ik houd niet van champignons, maar voor de mensen die er wel van houden: eet smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Het oogt en leest nu niet alleen meer voortreffelijk, maar het klinkt ook nog zo! Champignons staan altijd op mijn 'lekker-lijstje' en jouw tips zijn dus welkom. Meuske, Céline is in aantocht! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Je hebt een mooie en heldere stem ! En je doet me er aan denken dat ik dit allang niet meer heb gegeten ! Dat zal deze week zeker eens gebeuren.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. wat tof om jezelf zo bezig te zien

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Mmmh dat ziet er lekker uit! Ik heb je trouwens genomineerd voor de Liebster Award. De vragen staan op mijn site. Ik kende het eerst ook niet maar het is erg leuk! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. oooh yummy, ik ben werkelijkwaar dol op champignons!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Lijkt mij super lekker, ben dol op champignons :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Champignons nemen geen water op bij het schoonmaken. Dat is een fabeltje.
    Het bewijs staat hier: http://middelpunten.wordpress.com/2013/04/25/test-champignons-zijn-sponzen/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik begrijp jouw testje, maar je moet eens het verschil proeven tussen champignons die water hebben opgenomen en champignons die dat niet hebben gedaan. Ik vind de champignons die niet gewassen zijn het water veel lekkerder ;-)

      Verwijderen
    2. Ik denk zelf dat er een heel klein beetje water onder de hoedjes achterblijft bij het spoelen. Maar ik vind dat je niet kunt blijven beweren dat champignons sponzen zijn als er duidelijk is aangetoond dat ze vrijwel geen water opnemen.
      Misschien moet je ze na het spoelen eerst droogdeppen met een keukenpapiertje, want er blijft inderdaad wel een ietsiepietsie water aan het oppervlak kleven, zoals de test laat zien.

      Maar mijn opmerking en test waren juist bedoeld om een fabel te ontkrachten. En ik heb helaas niet de kwaliteit om de smaak van gebakken afgespoelde champignons te kunnen onderscheiden van gebakken geborstelde champignons.
      Ik ben dus erg jaloers op u :)

      Verwijderen