woensdag 21 november 2012

Soep met een korstje

Voor mijn studies 'voeding-verzorging' moet ik in mijn laatste jaar -dit jaar dus- een praktijkexamen afleggen. Ik heb hierbij gekozen voor het thema 'gebak'.
Vorig weekend heb ik mijn menu uitgetest, met het gezin en mijn vriend als proefpersonen.
De soep bleek hier toch een favoriet te zijn. 
Doordat mijn thema 'gebak' is, koos ik voor een soep met een korstje.
Na wat prutsen met wat verschillende recepten, kwam ik tot mijn eigen -geslaagd- probeersel. 



Eerst en vooral: let niet op de soepkom, ik heb op zeker gespeeld en een vuurvaste soepkom gebruikt. Volgende keer gebruik ik een iets mooiere, vuurvaste kom.

Hoe begin je hier nu aan?
Eigenlijk is het zeer eenvoudig: je maakt eerst een lekkere soep (ik koos voor een pompoensoep), die doe je in een vuurvaste soeptas met hierboven een laagje bladerdeeg. Dit plaats je in de oven tot het bladerdeeg goudbruin wordt.

Recept:

  1.           Was één pompoen en schrob hem schoon. Je hoeft de pompoen niet te schillen. In de schil zitten namelijk de meeste anti-oxidanten. En niet te vergeten: de schil zorgt ervoor dat je soep een mooie, oranje kleur krijgt. Gebruik wel een biologische pompoen. 
    2.   Verwijder de zaden en snijd de pompoen in stukken. 
    3.   Smelt wat boter in een soepkom en stoof hierin één grote ajuin toe (in grove stukken gesneden), voeg ook 2 stengels prei toe (in grove stukken gesneden, goed uitgewassen).
    4.   Laat dit vijf minuten stoven en voeg nadien de stukken pompoen toe. Laat nog eens vijf minuten stoven.
    5.   Giet een halve liter groentebouillon toe, samen met een halve liter melk en 1 grote aardappel in stukjes gesneden.
    6.   Laat dit geheel een half uurtje pruttelen. 
    7.   Mix de soep fijn en verwarm nog eventjes indien nodig (niet laten koken!!)
    8.  Giet de soep in vuurvaste kommetjes.
    9.  Bedek elk kommetje met een plakje bladerdeeg. Zorg ervoor dat het deeg minstens 2 cm over de kommetjes komt, het bladerdeeg zal namelijk nog krimpen.
    10. Druk de randen goed aan en strijk het bladerdeeg in met eidooier.
    Strooi wat paprikapoeder, verse tijm en een klein beetje gemalen gruyèrekaas op het bladerdeeg.
    11.  Zet de kommetjes 10 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C (heteluchtoven). 
    12. Haal de kommetjes uit de oven en serveer onmiddellijk. Opgepast, de kommetjes zijn zéér warm!
    13. Smakelijk! 

    Maandag is het eindelijk zover: mijn praktijkexamen, wish me luck!


24 opmerkingen:

  1. ik ken dit recept al jaren maar ik doe het met champignonnensoep,mmm die geur als je begint te eten ;-)
    en natuurlijk TOI TOi Toi voor maandag! go for it!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dat is wel een heel groot korstje met soep met een korstje denk ik aan erwtensoep van korstjes gebakken in de pan

    BeantwoordenVerwijderen
  3. whaw dat ziet er een echt lekker winters soepje uit
    nog nooit zoiets gegeten
    wij doen kleine broodkorstjes in de soep, soms

    succes met je examen, maar dat zal geen probleem zijn als ik zie wat jij allemaal tovert

    BeantwoordenVerwijderen
  4. mmm, lekker zeg! Heel veel succes alvast voor maandag, zet je beste beentje voor! ;-)
    xoxo
    www.lesismoreblog.com

    BeantwoordenVerwijderen
  5. OMG, LEKKER! Heel veel succes maandag! Je kan het! X

    BeantwoordenVerwijderen
  6. oeeh zo lekker!

    X Jenny
    Rocknrollerr.com

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ziet er erg leuk uit, en zal vast smaken,.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ha Céline,

    Dit een een geslaagd recept, hopelijk slaag je er ook mee.
    Nu is de horecabeurs ook begrijpelijk. oma

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ik heb toevallig alles in huis om dat ook eens uit te probren, céline!

    't ziet er heerlijk uit!

    ik wens je alvast heel veel succes bij je examen! :-))

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Oh dat ziet er echt heerlijk uit zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ha Céline,

    Wil ik toch even kwijt, uiensoep vind ik verschrikkelijk, heb het te veel voorgeschoteld gekregen tijdens mijn verblijf in een hotel. oma

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Met al die fijne, originele creaties van gerechten die jij 'klaarstoomt', is geluk wensen eigenlijk overbodig, Céline. Maar toch voor de volle 100%-zekerheid: maak je naam onvergetelijk! ;-)

    Groetje

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ja, dat lijkt me eigenlijk best wel eens lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Oeh! Ziet er superchique en lekker uit :)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. ziet er heel lekker uit! Benieuwd hoe het gegaan is vandaag ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat een leuk idee! Ik hoop dat je examen goed is gegaan!!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wauw! Ziet er heel lekker uit! Hier ook een zware soep-liefhebber! Ideaal in deze tijd van het jaar! De soep kan wat mij betreft niet zwaar genoeg zijn, dus altijd massa's gruyère en boordkorstjes in mijn soep!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Haha, dit ziet er echt geniaal uit! En lekker trouwens.
    Leuke opleiding doe je;)

    Dankje voor je reactie.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ziet er prachtig uit! Ik heb deze ook een keer gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen